Text Size
Interestings Nations – Places – Countries Kínai szellemvárosok

Kínai szellemvárosok

There are no translations available.

szellemvaros01Kínában olyan tízezres, sőt százezres városokat találunk, amelyekben nem lakik egyetlen ember sem. És ezek nem ősi települések, hanem vadonatújak.

 


SF filmekben lehetett látni olyan képeket, amikor a főhős rémálmában, vagy a valóságban egy teljesen üres városban jár. Embere nélkül ezek a települések ridegek, hidegek, embertelenek és félelmetesek.

szellemvaros02

Épp ezért volt elképesztő látni a világot bejárt felvételeket: Kínában ürese városok vannak. A házakban nem lakik senki, az irodaházak üresek, az üzlethelységeket még ki sem adták. A bankokban nincsenek ügyfelek, a parkok és játszóterek üresek. Az utcákon nincsenek autók és emberek. Mindenhol a végtelen csönd.

szellemvaros03

Elképesztő látvány egy nyolcsávos autópálya, amelyen egyetlen autó sincs. Busz és taximegállók, ahol nem állnak emberek. Sőt még olyan utak is vannak, amelyeken csak a buszok járhatnak, mégsem gördül végig rajtuk egy sem.

szellemvaros04

Belső Mongólia sivatagos vidékén épült fel Kangbasi. A város a semmiből tűnt elő, háromszázezer ember élhetne benne, de eddig alig 20 00 ember költözött oda. Itt kellene megépülni a Hawtai Motor évi 50 000 autó gyártására szolgáló gyárának, és egy 4,3 megawattos erőműnek. Mindez a 11. ötéves terv jegyében. Állami pénzből finanszírozták: 161 milliárd dollárba került az egész.

szellemvaros05

Dantu városa tíz éve lakatlan. De nem ritkák az üres negyedek, hatalmas kihalt lakóparkok. Yunnan egyetem egy teljes Campusza kong az ürességtől. Zhengzou városa mellett is kinőtt a földből egy új település hatalmas toronyházakkal, de senki sem lakik benne. Chenggongban 100000 lakás áll üresen.

szellemvaros06

Kínában elképesztően dübörög a gazdaság, az alacsony bérek, a rablókapitalizmusra jellemző állapotok, és a mindezt megengedő állami vezetés miatt. A működő gazdaság egyik fontos motorja az ingatlan beruházások, akár magán, akár állami szinten. A kínai állam számunkra elképzelhetetlen összegeket költött az utóbbi években ezen a piacon.

szellemvaros07

Azonban itt jelentkezik az alapvető probléma, ha az ingatlanépítést nem a kereslet határozza meg, hanem az üzleti érdek, mert jó befektetés. Egy idő után kipukkan az ingatlan-lufi, és bedőlhet az egész.

szellemvaros08

Kínában is ez a helyzet a szellemvárosokkal. Az ipar őrületes tempóban épített fel újabb és újabb lakónegyedeket, lakótelepeket, városrészeket, sőt egész városokat. 2010 végén becslések szerint több mint hatvanmillió üresen álló lakás és ingatlan volt Kínában, amelybe mintegy 200-250 millió ember költözhetne be.

szellemvaros09

Azonban ezek a lakások üresen állnak. A középosztály nem gyarapodik olyan ütemben, mint a lakások száma. Az igazi tömegeknek ez elérhetetlen. Hiába a zsúfoltság, a magas árak miatt százmilliók nem tudják megfizetni ezeket az otthonokat. Maradnak a szegény- és a nyomornegyedekben.


http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM&feature=player_embedded" http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=E9msCpYbyPs&feature=player_embedded" http://www.youtube.com/watch?v=E9msCpYbyPs&feature=player_embedded

napkelet logo

konyvek
Tekintse meg az egye- sületünknél megrendel- hető, a szerző által de- dikált könyveket

szilajcsiko
arkad
szozat
hunhirlogo
szekelypajzs
kurultajbanner_125_125px
gyepugif_3
csikiszekelymuzeum
lakiteleknepfoiskola