Text Size
Interestings Nations – Places – Countries Egyiptomot nem lehet elképzelni 10 millió keresztény lakosa nélkül – interjú az ország szentszéki nagykövetével

Egyiptomot nem lehet elképzelni 10 millió keresztény lakosa nélkül – interjú az ország szentszéki nagykövetével

There are no translations available.

koptokellenitamadasXVI. Benedek pápa január 9-én, hétfőn mondott beszédében, amelyet a Szentszékhez rendelt diplomáciai testülethez intézett, bár nem nevezte meg az országot, valószínűleg Egyiptomra gondolt, amikor Észak-Afrikára és a Közel-Keletre utalt, ahol a fiatalok széleskörű mozgalmat indítottak reformokat sürgetve. Lamia Aly Hamada Mekhemar, Egyiptom szentszéki nagykövete rádiónknak adott interjújában megjegyezte, hogy hazája egy az országok közül, amelyek részt vesznek az Arab Tavaszban.

xvibenedekA pápa év eleji beszédében, amelyben szokás szerint átfogó körképet adott az elmúlt év világpolitikai eseményeiről, szólt a vallási okokra hivatkozó terrorizmusról, amely főleg Ázsiában és Afrikában tapasztalható. Rádiónk munkatársának arra a kérdésére, hogy a keresztények, elsősorban a koptok ellen elkövetett támadások „vallási terrorizmusból” fakadnak-e hazájában, Mekhemar nagykövet elmondta: az előző rezsim volt a felelős az alexandriai kopt templom elleni bombatámadásért, amelynek során több tucat ember életét veszítette 2011. január elsején. Az elűzött Mubarak elnökségének évtizedei alatt hintették el a keresztények és muzulmánok közötti bizalmatlanság magvait Egyiptomban és az ország lakói még ma is hordozzák a múlt örökségének nehéz terheit.

A nagykövet hozzátette: „Nem hiszem, hogy Egyiptom jövője elképzelhető lenne a 10 millió keresztény nélkül. Nem pusztán integráns részét alkotják a lakosságnak, hanem annál sokkal többet jelentenek. Egyiptom keresztényekből és muzulmánokból áll. Ez mindig így volt és így is marad. Azt hiszem, minden attól függ, hogy valóban demokratikus rendszert akarunk-e megvalósítani, mert a demokrácia az, amelyben leküzdhetjük a nehézségeket, tiszteletben tartva a kisebbségek jogait. A forradalom azért tört ki, hogy felszámoljuk az emberek közötti egyenlőtlenségeket. Nem hinném, hogy a parlamenti többség olyan törvényeket hozna, amelyek kedvezőtlenül hatnának az egyiptomi keresztényekre” – nyilatkozta rádiónknak Lamia Aly Hamada Mekhemar, Egyiptom szentszéki nagykövete.

(vm)

Forrás: Vatikáni Rádió

napkelet logo

konyvek
Tekintse meg az egye- sületünknél megrendel- hető, a szerző által de- dikált könyveket

szilajcsiko
arkad
szozat
hunhirlogo
szekelypajzs
kurultajbanner_125_125px
gyepugif_3
csikiszekelymuzeum
lakiteleknepfoiskola