Interestings Nations – Places – Countries Látogatás a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton

Látogatás a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton

Elmerül szemem, arcom, lelkem,
minden élőlény megmerül
abban a feneketlen zöldben,
ami egy fa kívül-belül....
- Pilinszky János -

vacratot1A MTA Ökológia Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kezelésében álló, huszonkilenc hektáron elterülő, közel tizenháromezer növényt felvonultató Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton az ország legnagyobb élőnövény gyűjteménye. A sziklakerti növényektől kezdve az üvegházi trópusi növényekig bezárólag szinte minden jelentős növényfajta megtalálható itt, és persze a kert állatvilága sem elhanyagolható. Közel ötven madárfajnak biztosít fészkelőhelyet, és a több mint hetven puhatestű állatfaj mellett a rovarok és rágcsálók is szép számmal vannak jelen. Ez utóbbiak láthatatlanok a látogatók számára, jobbára éjszakai életmódot folytatnak. A park tavaiban huszonhárom halfajta él, akiket az itt élő vidrák rendre riogatnak.

vacratot1A közel száznyolcvan éves történeti kert 1952 óta működik botanikus kertként. Országos természetvédelmi terület és kertművészeti műemléki védettséget is élvez. A kert mai arculata az ezernyolcszázas évek második felében alakult ki, a terület akkori tulajdonosának, a nemzeti érzelmű és elkötelezettségű gróf Vigyázó Sándornak köszönhető. A rátóti kastély kertjének átépítésére a kor neves kerttervezője, Jámbor Vilmos kapott megbízást. Ő a nádori birtokokon, így Alcsúton és a Margitszigeten is dolgozott. A kertben Band Henrik volt a főkertész évtizedeken keresztül, majd halála után fia lépett a nyomába. A kor akkori divatjának megfelelő, ún. tájképi szentimentális kert, a XIX. sz. végére dendrológiai gyűjteményes kertté vált, de stíluselemeit megőrizte.    Egy 2010-es pályázat elnyerésével lehetőség nyílt a botanikus kert felújítására, új növények beszerzésére is.

vacratot2A kert minden évszakban más és más arcát mutatja a látogatóknak. A séta, vagy tanösvények kis patakon, tavak közt vezetnek át, és gyakran találunk pihenésre, szemlélődésre alkalmas helyeket. Ázsia szerelmeseként örömmel fedeztem fel a sok távol-keleti növényt és az üvegházakban a robosztus pálmákat, liánokat melyek régi emlékeket, élményeket hívtak elő az emlékezetemből. Páratlannak mondható az a növényrendszertani gyűjtemény, melynek az alapjait még az ötvenes évek elején rakták le. .

A gasztronómia iránt érdeklődők számára minden bizonnyal egy érdekes színfoltot jelent a fűszerkertben fellelhető növények sokasága, de említést érdemelnek a különböző növénybemutatók is. A hangulati hatást, az élményeket tovább fokozzák a kert területén található építmények, úgy, mint a patak partjára épített vízimalom, a mesterséges vízesés, vagy a gótikus stílusú műrom.

Terjedelmi okok miatt hosszú lenne felsorolni mindazt a rengeteg apró csodát, amely az idelátogatók számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Botanikus Kert programjait, a honlapját, hiszen nem csak csoportos vezetések vannak, hanem rendszeresek a képzések, oktatások, de akár zenei programoknak, vagy szervezett kirándulásoknak is részesei lehetnek az idelátogatók.

Távozóban – stílusosan, virágos kedvemben –, azon kaptam magam, hogy József Attila Kertész leszek című megzenésített versét dúdolgatom. Azt hiszem, ott, akkor, nem is volt ebben semmi meglepő. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kertet, aki szeretne csak egy kicsit is megmerülni ebben a feneketlen zöldben, aki szeretne visszatérni egy kis időre egy még élhető világba.

Szöveg és fotó: Botz Domonkos