Interestings Nations – Places – Countries A Palesztin Hatóság az UNESCO teljesjogú tagja!

A Palesztin Hatóság az UNESCO teljesjogú tagja!

palesztin zaszlo unescoTeljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A 194 tagállamból a jelen lévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak – jelentette be az eredményt Bogyay Katalin, az Általános Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke.
A felvételhez a jelenlévők kétharmados többségének támogatására volt szükség. A Palesztin Hatóság csatlakozásával 195-re emelkedett az UNESCO tagjainak a száma, amely csütörtökön vette fel 194. államként a Dél-szudáni Köztársaságot.

unesco-palestinA szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében. A palesztinok fő célja mindazonáltal az, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szeptemberben nyújtotta be a Palesztin Államnak az ENSZ teljes jogú tagsága iránti kérelmét. A Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok várhatóan megvétózza a kérelmet a november 11-i szavazáskor.
unesco-palestin1"Ez a szavazás (az UNESCO-ban) eltörölte a palesztin néppel szembeni igazságtalanság egy apró szeletét" – mondta a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter.

Az Egyesült Államok, Németország és Kanada nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még korainak tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást.

Magyarország tartózkodott a szavazásnál.
(Martonyi - Németh Zsolt -féle külügy által irányított magyarországi képviselő tartózkodását értjük – ám annál szégyenletesebbnek tartjuk, az bizonyosan nem egyezik a magyar polgárok álláspontjával. -a szerk.)

Izrael – amely erre a kimenetelre számított – már előzetesen jelezte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, de várhatóan csatlakozik az Amerikai Egyesült Államokhoz, amely a múlt héten azzal zsarolta meg a szervezetet, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szervezet anyagi támogatását, ha megszavazza a palesztinok belépését.
Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO költségvetésének 22 százalékát állja. Az izraeli megvonással együtt a szervezet éves költségvetésének mintegy negyedétől esne el. Nimrod Barkan izraeli nagykövet véleménye szerint az UNESCO mostantól kezdve forráshiány miatt képtelen lesz küldetését betölteni. Igy lehetetlenítik ela cionisták az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét.
"Elvonásokat kell a programokban eszközölni, módosítani kell a költségvetésünket. De nemcsak pénzügyi problémáról van szó, ez egy olyan probléma, amely a szervezetünk egyetemességét érinti" – fogalmazott Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója, aki személy szerint pártatlanságáról biztosított mindenkit a szavazás előtt.

Az Egyesült Államokban két, az 1990-as évek elején elfogadott törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek támogatását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot. Köszönhetők persze ezen törvények az amerikai zsidó érdekkörök nyomásának. Washington egyébként 1984 és 2003 között bojkottal tiltakozott az UNESCO akkoriban szerinte elfogadhatatlan működési mechanizmusa és a "harmadik világ ideológiájának" térnyerése miatt.