Interestings Traditions A zene ősnyelve – összehasonlító népzenekutatás

A zene ősnyelve – összehasonlító népzenekutatás

kulonkiadas28A magyar népzenekutatás egy-egy népdal följegyzésével már évszázadokkal ezelőtt elindult, de ezek jelentéktelen egyedi esetek voltak csupán. A szervezett népzenegyűjtés 1896-ban indult Vikár Béla kezdeményezésére, aki a módszertani alapokat lefektette. Az ő nyomdokain haladt tovább Lajtha László, Bartók Béla és Kodály Zoltán. Nekik köszönhetően a magyar népzenekutatás a kezdetektől a világ legmagasabb színvonalán állt, és ez a kezdeti magas színvonala mind a mai napig megőrződött.

Bartókék nem csak a gyűjtésben, hanem az osztályozásban, a kutatásban, rendszerezésben és a gyakorlati felhasználásban is jelentőset alkottak. Kialakult a népdalok osztályozási rendszere. Figyelembe véve a magyar nyelvterületen gyűjtött dallamok hihetetlenül nagy számát, ez emberfeletti munka volt. Csak Bartókék kb. 40 000 népdalt gyűjtöttek. A Táncház Mozgalom 1972-es indulásával – 1972. május 6-án megnyílt Budapesten az első táncház Sebő Ferenc, Novák Ferenc, Halmos Béla és Martin György részvételével – fölgyorsult a népzene, néptánc gyűjtése, megőrzése, sajátos polgári ellenzékiség segítette e hagyományok feléledését, városi elterjedését. Mára a gyűjtött népdalok száma 300 000-re növekedett, melyből „csak” 150 000 lejegyzett.

Juhász Zoltán az MTA kutatómérnöke közel tíz éve foglalkozik a népzene rejtett összefüggéseinek számítógépes vizsgálatával. Kutatásának kiindulópontja Bartók azon sejtése, mely szerint a földkerekség minden népzenéje alapjában véve visszavezethető néhány ősformára, őstípusra.

A riport látható volt a HírTV 2008. 04. 26-i Különkiadás című műsorában