Interestings World Religions

tithe malkuthokh
nehwe sebyonokh
aykano d-bashmayo oph bar'o

Hab lan lahmo d-sunqonan yowmono
washbuq lan hawbayn wahtohayn
aykano doph hnan shbaqan l-hayobayn
lo ta'lan l-nesyuno
elo paso lan men bisho

Metul d-dylokh hi malkutho
whaylo wteshbuhto
l'olam 'olmin
Amin.

maalulai Szent Szergiosz es Bakkhosz templom

Mani, manicheizmus

mani1Mani más néven MANES vagy MANICHAEUS (szül. 216. ápr. 14. Dél-Babilónia - megh. 274? Gundeshapur), a manicheus vallás alapítója; dualista tanítása szerint a világ a szellem és az anyag, vagyis a jó és a rossz keveréke.
Születése előtt apja, a perzsiai Hamadanból származó Patek belépett egy olyan vallási közösségbe, amely gyakorolta a keresztelést, és önmegtartóztatást hirdetett. Anyja révén Mani rokonságban volt a parthus királyi családdal (ezt 224-ben megdöntötték). Mani életéről annyit lehet tudni, amennyit maga megírt, ill. egyházának a hagyományai megőriztek. Szülőföldjén nőtt fel, és az arámi nyelv keleti változatát beszélte. Egy gyermekkori és egy ifjúkori látomásában is megjelent neki „ikertestvére”, egy angyal, aki másodjára felszólította, hogy hirdesse az új vallást.

A kegyes Korán értelmezése és magyarázata magyar nyelven

kegyeskoranKülönleges magyar nyelvű Koránt tarthat kezében az olvasó, a HANIF ISZLÁM KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY kiadásában. Most először jelenik meg az iszlám szent könyv vallásilag elfogadott fordításban. Kiss Zsuzsanna fordítását a törökországi vallástudósok az iszlám nézőpontok szerint hitelesnek tekintették, amely köszönhető a fordító iszlám elkötelezettségének, a fordításban felhasznált számos egyéb iszlám szentírás és hagyomány alapos ismeretének.

Kopt ortodox egyház

coptic_orthodox_crossA kopt ortodox egyház vagy alexandriai kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza. Az antikhalkédóni egyházak közé tartozik, amelyek a 451-es khalkédóni zsinaton az (akkor még egységben lévő) ortodox és nyugati keresztényektől eltérő krisztológiai álláspontot képviseltek, ezért külön egyházzá váltak. Eredete Egyiptomba vezethető vissza, de világszerte vannak követői.

Page 1 of 2

Start