Betűméret
Érdekességek Népek – helyek – országok Vendéglőből református, majd kopt templom Budapesten

Vendéglőből református, majd kopt templom Budapesten

kopttemplomA pestszentlőrinci Szemeretelepen épült Magyarország első kopt ortodox temploma. 2011. augusztus 21-én szentelte fel III. Senuda, a kopt keresztény közösség vezetője. Az épület történetéről Millisits Máté művészettörténész küldött anyagot szerkesztőségünknek.

 

20110821iiisenuda4A templom helyén korábban református templom állt, de miután kicsinek bizonyult, a presbitérium döntött a régi templom eladásáról, amit 2008. július 7-én hagyott jóvá az egyházmegyei elnökség. A Budapest-Szemeretelepi Református Egyházközség megállapodást kötött a Magyarországi Kopt Ortodox Patriarkátussal az épület adásvételéről és 2010. december 31-ig való közös használatáról.
Budapest XVIII. kerületének Szemeretelepi része Szemere Miklós földtulajdonosról kapta a nevét, miután 1910 körül, a felparcellázás után családi házas lakónegyed alakult ki itt. Mind a katolikus, mind a református hitélet az 1920-as években indult meg, mindkét felekezet alkalmainak helyszíne az akkora Conrád utcai általános iskola (ma Pythagoras Általános Iskola) volt, míg saját templomaik meg nem épültek. Az 1930-as években érett meg a gondolat a szemeretelepi reformátusokban önálló gyülekezet létrehozására és saját templom építésére. 1939-ben a szemeretelepi fiókegyházközség megvásárolt egy mulatót a Bajcsy-Zsilinszky úton, hogy ideiglenes templomot rendezzen be benne. A vásárláshoz a pénzt az egyházközség első gondnoka, Zabolai Kozma Balázs jogász kölcsönözte. Az épület tetejére kis harangtorony került, 80 kg-os haranggal; a 160 ülőhelyes templom belső kialakítása részben őrizte a mulató térelosztásának nyomait.
Ennek az épületnek az újbóli átépítésével készült el az új kopt templom.

Forrás: Magyar Kurír

szilajcsiko
arkad
szozat
hunhirlogo
szekelypajzs
kurultajbanner_125_125px
gyepugif_3
csikiszekelymuzeum
lakiteleknepfoiskola