Text Size
Interestings Nations – Places – Countries A nemzeti írás ünnepe

A nemzeti írás ünnepe

There are no translations available.

hangul rovas
Évente nemzeti ünnepnap tiszteleg a saját nemzeti írás megalkotása és léte előtt. Persze nem Magyarországon ... Koreában.
Ahol a kultúra valóban nemzeti erőforrás

Nemrég cikkben számoltunk be, hogy Lengyelország betűinek védelmére kelt, most pedig egy követendő távol-keleti példát mutatunk be.

Dél Korea ugyanis nem véletlenül vált a 80/90-es években, alig másfél évtized alatt egy katonai diktatúrából ázsiai kistigrissé, hiszen kiemelt állami stratégia az oktatás és kultúra megerősítése. Rájöttek, hogy a tudásipari társadalom nyersanyaga a műveltség.

HangulA hangul (helyesen: hangül) írásrendszert IV., azaz Nagy Szedzsong király alatt vezették be, az 1446-ban publikált Hunmincsongum („A nép helyes kiejtésre tanítása") c. dokumentum szerint. Sokak szerint a hangul írásnak köszönhető, hogy máig fennmaradt az önazonossággal rendelkező koreai nép.

Korea sikeresen lobbizott, hogy a hangul 1997-ben bekerüjön az UNESCO A világ emlékezete programjába. Az írásjelek nemzetközi szabványosításában (Unicode és ISO) is átvitte akaratát, hogy a 24 írásjelből előállítíható összes elméleti (11.172 db) szótag kombinációt - melyek technikailag előállíthatók lennének az alapelemekből is - egyenként (!) kódoltatta. Mindezt úgy, hogy nagyon sok kombináció nem is létezik a koreai nyelvben.

Kivéve a gyevi bírót!

Az 566 éves koreai nemzeti írás nemzetközi megbecsülésével (megbecsültetésével) szemben, a székely-magyar rovás (nem is beszélve a Kárpát-medencei rovásról) a mindenkori magyar kultúrpolitika és kulturális közélet mostohagyereke. Még 24 évvel a "módszerváltás" után is a kommunista Aczél György-i besorolás szerinti "Tiltott" kategóriából éppen a "Tűrt" kategóriába van átkerülő félben.

2012-ben a rovásműveltség védelme nem, hogy az Alaptörvénybe nem kerül be, de nem nevesítették nemzeti írásunkat sem a NAT-ban, sem a Hungarikum törvényben. Így már nem is meglepő, hogy egyes közszereplők a rovás nyílt üldözésétől sem riadnak vissza Magyarországon.

Mindez, a világ más országaiban elképzelhetetlen, illetve előfordulása esetén az elkövető közszereplő bizonyára Btk. kategóriát kimerítve tűnne el a süllyessztőben. A hazai rovásellenes hozzáállás viszont egyediségét tekintve teljesen megérett arra, hogy az alacsony átlagéletkorhoz, vagy a magas öngyilkossági arányhoz hasonlóan magyar specialitásként, anti-hungarikumként kezeljük :(

Szűkített, hibás, idegen szabvány

A rovásműveltség magyarországi kálváriájának következményképpen - ellentétben a koreai írással - a székely-magyar rovás nemzetközi technikai szabványosítása magyar állami részvétel nélkül, anyagilag érdekelt külföldi szabványlobbisták, negyedosztályú politikai kalandorok, dilettáns, önjelölt "rovásguruk" ámokfutásának kitéve zajlik ... még mindig.

Forrás: rovas.info

napkelet logo

konyvek
Tekintse meg az egye- sületünknél megrendel- hető, a szerző által de- dikált könyveket

szilajcsiko
arkad
szozat
hunhirlogo
szekelypajzs
kurultajbanner_125_125px
gyepugif_3
csikiszekelymuzeum
lakiteleknepfoiskola